Att mäta bettstorleken på din häst

 

När du ska köpa ett nytt bett till din häst är det bra att innan veta hur ett bett ska ligga i hästens mun och mäta både längd och tjocklek på bettet. Den vanligaste storleken på hästbett är mellan 11,5-12,5 men det är viktigt att du mäter så du vet vilken storlek som passar just din häst.

Nedan följer några enkla knep på hur du tar reda på vilken bettstorlek din häst ska ha.

Det första du kan tänka på är att bettet inte behöver hissas så långt upp i tränsets sidostycken. Ett gammalt knep är att du ska se två veck i hästens mungipa. Detta är inte ett nödvändigt mått att använda utan bettet ska endast ligga an mot hästens mungipa, utan att det skapar ett tryck eller ligger för löst så att bettet hänger ner och skaver mot tänderna.

 Tjockleken på bettet kan du mäta genom att använda två fingrar i mungipan på hästen.

Är det trångt och du känner ett tryck på båda fingrarna mellan läpparna passar ofta ett smalare bett, 14-16mm. Är det ett litet tryck eller inget tryck alls kan ett lite tjockare bett mellan 16-18mm passa bättre.

Längden på bettet mäter du enklast genom att föra in ett bett i hästens mun för att både se och känna hur det ligger i munnen. Du kan känna genom att föra bettet fram och tillbaka i hästens mun. Känner du att bettet ”halkar” lite i munnen och att bettet sticker ut mer än en centimeter från mungipan när du drar i det, kan bettet vara för långt.

Ett för långt bett kan i det långa loppet skapa problem och skador på tänderna och i hästens mun.

En annan tumregel är att bett med lösa ringar ska ligga med 5mm mellanrum på vardera sida av hästens mungipa. Detta för att minska risken att bettet nyper hästen. Ett tips är att addera bettskivor till bett med lösa ringar för att minimera den risken ytterligare.

Väljer du ett bett med fasta ringar såsom ett eggbett eller D-ringar kan det vara en idé att gå ner en storlek från ett bett med lösa ringar eftersom det inte är någon klämrisk.

metalab läderbett eggbett

Du kan hitta flera olika sorters bett på Equestrianclub.se och är du Club-medlem så får du självklart möjligheten att köpa betten till våra club-priser. Om du saknar en modell, storlek eller har önskemål om en modell som inte finns i vårt sortiment, tveka inte att ta kontakt med oss på hello@equestrianclub.se

 

Se aktuella bett från Trust, MetaLab och Källquist här.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr