Bästa sätten att skydda din häst mot flugor och insekter i sommar.

Sommartid kan insekter vara en verklig plåga för hästar och ryttare, och det är viktigt att skydda hästen mot dessa under sommarmånaderna. Nedan hittar du bästa tipsen på hur man kan skydda hästen mot insekter

Skydda hästen mot insekter

Det finns flera sätt att skydda hästen mot insekter. Ett flugpannband eller flughuva kan användas, tillsammans med insektstäcken och ett riktigt bra och långvarigt flugspray som Ultrashield. Det kan också vara nödvändigt att stalla upp hästen under delar av dagen. Flugfångare av olika slag kan monteras i stallet och på betet för att minimera antalet insekter som lockas till platsen och förökar sig. Att hålla miljön ren och torr är också ett bra sätt att minska antalet insekter.

Mygg och knott är mest aktiva på kvällen medan flugor och bromsar är aktiva på dagtid. Innan ridturen kan det vara en bra idé att applicera en extra dos av insektsmedel och ta med en flugsmälla för att hjälpa hästen att vifta bort större flygande insekter.

Styngflugor hos häst

Minskad användning av avmaskningsmedel mot blodmask kan öka risken för parasitproblem, såsom migrerande larver av styngflugan som kan hittas i hästens mun. Att rensa beteshagar minskar smittrycket. Använd ryktsten eller flugäggskniv för att ta bort styngflugans ägg från hästens ben. Glansspray är också bra att använda för att förhindra äggen från att fastna i hästens päls.

Fästingbett hos häst

Fästingar kan överföra Anaplasma-bakterien till hästar om de biter sig fast i mer än ett par timmar. Genom att undersöka hästen dagligen och ta bort fästingar som kryper eller har fastnat, kan man minska risken för fästingburen sjukdom. Komplettera med förebyggande åtgärder, såsom att röja bort sly och högt gräs från beteshagar och använda långtidsverkande insektsmedel på hästen.

När ska man kontakta veterinär? Om du misstänker problem relaterade till insekter, såsom sårinfektioner, allergier mot knott eller fästingburna sjukdomar som Anaplasma, bör du alltid kontakta en veterinär.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr