Förebygg och behandla hovröta hos hästar

Hovröta kan förekomma i både strålen och bärranden (den vita linjen på hoven) hos hästar. Båda orsakas av bakterier och för att förebygga röta i hovarna är det bästa att ha god hovhygien och regelbunden koll på hästens hovar.

Symtom på hovröta inkluderar en svart och sörjig hovhorn i strålen eller bärranden som oftast luktar illa. Om angreppet är större kan hästen ömma och bli lite halt.

Både strålröta och bärrandsröta orsakas av bakterier. En vanlig orsak till bakterieangreppen är att hästen har gått på blött eller fuktigt underlag under en längre tid. Dålig hovhygien och ibland även hästens hovkvalitet kan också spela in.

Hur förebygger man hovröta

  • För att förebygga hovröta är det viktigt att vara noggrann med hästens hovvård, rengöra hoven noggrant varje dag och hålla koll på eventuell röta.
  • Behandla hoven kontinuerligt under de värsta månaderna med skyddande hovolja som hjälper till att stänga ute fukt och urin.
  • Se till att hästens box har ett torrt och rent underlag.
  • Hästar som är känsliga mot hovröta rekommenderas gå i grushage under vinterhalvåret. Se till att mocka hage ofta.
  • Det är också viktigt att regelbundet ta ut en hovslagare som verkar hoven och kollar hovens status.
  • Behandla vid minsta tecken på hovröta med antiseptisk hovtjära.

Om rötan inte går att få bukt med, om den sprider sig till stora delar av hoven eller om hästen har ont, rekommenderas att man kontaktar en veterinär. Veterinären kan behöva skära upp och rensa bort förändrad vävnad samt behandla den aktuella infektionen.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr