Ge rätt mängd grovfoder till din häst

Att ge rätt mängd grovfoder till sin häst är avgörande för att upprätthålla en god hälsa och optimal prestation. Men hur mycket grovfoder ska man ge sin häst?

Generellt sett bör hästar få minst 1,5 till 2 procent av sin kroppsvikt i grovfoder varje dag, vilket innebär att en häst som väger 500 kilo behöver 7,5 till 10 kilo grovfoder varje dag. Detta kan fördelas över flera måltider under dagen. Mängden grovfoder varierar också beroende på årstid, hur hårt hästen tränas och kan dessutom vara väldigt individuellt då vissa hästar har svårare än andra att lägga på sig hull.

Det är också viktigt att ge hästen grovfoder av hög kvalitet, som är fri från damm och mögel. Hästar har en känslig matsmältning och kan drabbas av kolik eller andra hälsoproblem om de äter dåligt grovfoder.

När det gäller val av grovfoder kan man välja mellan hö, hösilage eller ensilage. Hö är torkat gräs som innehåller mer fiber än hösilage och ensilage. Hösilage är torkat gräs som har konserverats med hjälp av mjölksyrebakterier, medan ensilage är torkat gräs som har konserverats genom fermentering under syrefria förhållanden.

Valet av grovfoder beror på flera faktorer, såsom hästens behov, tillgänglighet och priser på marknaden. Om man är osäker på vilket grovfoder som är lämpligt för sin häst, kan man rådgöra med en veterinär eller hästfoderexpert.

Det är också viktigt att ge hästen tillräckligt med vatten, eftersom grovfoder kräver mycket vatten för att smälta och absorberas ordentligt. En häst som inte får tillräckligt med vatten kan drabbas av hälsoproblem, såsom kolik eller dehydrering.

I slutändan är det bästa sättet att avgöra hur mycket grovfoder din häst behöver att hålla koll på dess vikt och allmänna hälsa. Om hästen verkar magrare eller har dålig prestation, kan det vara ett tecken på att den inte får tillräckligt med grovfoder eller att grovfodret inte är av tillräckligt hög kvalitet. Om man är osäker på hur man ska justera hästens grovfoderintag kan man rådgöra med en veterinär eller hästfoderexpert.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr