Kolik hos hästar: orsaker, symptom och behandlingar.

Kolik är ett allvarligt hälsoproblem hos hästar som kan leda till allvarliga komplikationer, till och med dödsfall. Kolik kan definieras som smärta i hästens bukregion och kan bero på olika faktorer. Det är viktigt att hästägare och hästvårdare är medvetna om de olika orsakerna, symptomen och behandlingarna för att effektivt kunna hantera och förebygga kolik hos hästar.

Orsaker till kolik hos hästar kan vara många och varierade. De vanligaste orsakerna inkluderar foderrelaterade problem som utfodring med högt energiinnehåll, utfodring av dåligt hö, överdriven mängd kraftfoder eller bristande tillgång till vatten. Andra orsaker kan vara tarmblockeringar, förstoppning, förgiftning, inflammation eller infektion i tarmarna eller andra bukorgan, parasiter eller stress.

Symptomen på kolik hos hästar kan också vara många och varierade. Vanliga symptom inkluderar agitation, svettningar, vridna eller utvidgade bukregioner, nedböjd kroppshållning, tystande av tarmrörelser, upprepade försök att lägga sig ner och rulla, eller ökad hjärtfrekvens. Man kan också misstänka kolik hos hästen om den skrapar eller slår upp benen upprepade gånger mot buken. Om du misstänker att din häst lider av kolik är det viktigt att omedelbart kontakta en veterinär får råd.

Märker du att hästen är väldigt dålig behöver hästen omedelbar veterinärvård. Vid mildare symtom av kolik hos en häst är det bra att försöka få i hästen vatten. Ett bra tips kan till exempel vara att blanda ut vatten med något sött som till exempel mash eller betfor för att lättare få hästen att dricka. Ett annat tips är att försöka få igång tarmsystemet genom att promenera med hästen. Ett positivt tecken på att tarmsystemet är igång är om hästen bajsar.

Behandlingen för kolik hos hästar varierar beroende på orsaken till sjukdomen och dess svårighetsgrad. Om orsaken till koliken är foderrelaterad kan det vara nödvändigt att justera hästens kost. Om hästen lider av en tarmblockering kan en operation krävas för att ta bort blockeringen. Andra behandlingsalternativ inkluderar smärtlindring, vätsketerapi, tarmstimulerande medel eller antibiotika om en infektion misstänks.

För att förebygga kolik hos hästar är det viktigt att ge hästen en hälsosam och balanserad kost, att se till att hästen alltid har tillgång till färskt vatten och att undvika överutfodring av högt energiinnehåll. Andra förebyggande åtgärder inkluderar att se till att hästen har tillräckligt med motion, att undvika stressande situationer och att genomföra regelbundna hälsokontroller med en veterinär.

Förebyggande åtgärder

Vatten är en viktig faktor för att förebygga förstoppningskolik hos hästar. Om hästen dricker för lite vatten kan det leda till en trögflytande fodermassa i grovtarmen, vilket ökar risken för förstoppningskolik. För att undvika detta är det viktigt att hästen alltid har tillgång till friskt vatten, både i boxen och i hagen, även under vintertid. Hästar dricker mer ur hinkar än ur vattenkoppar, vilket är att föredra om möjligt. Om man använder vattenkoppar är det viktigt att se till att trycket når upp till 8 liter vatten per minut. För att hästen ska kunna upprätthålla en korrekt balans mellan vätska och elektrolyter i kroppen är det också viktigt att se till att hästen får i sig tillräckligt med salt och elektrolyter.

En annan viktig faktor för att förebygga kolik hos hästar är att ge dem tillräckligt med grovfoder och fiber varje dag. Fibrer är också viktigt för att upprätthålla en god mikroflora i tarmarna. Om hästen trots en hög mängd grovfoder har en känslig mage kan man överväga att ge tillskott i form av pre- eller probiotika för att hjälpa hästen att upprätthålla en god mikroflora.

Rörelse är också en viktig faktor för att förebygga kolik hos hästar. Hästar är utvecklade för att röra sig långa sträckor varje dag och mår inte bra av att stå för mycket still. Hästar som står på stall mer än 12 timmar per dag löper 1,2 gånger högre risk att drabbas av kolik än hästar som går i hagen mer än 12 timmar per dag. En plötslig förändring av aktivitetsnivån kan också öka risken för kolik. Om hästen tvingas stå stilla på grund av en skada eller sjukdom är det viktigt att se till att den får tillräckligt med grovfoder för att erbjuda mycket tuggtid och hög salivproduktion, samt för att minska stressnivåerna. Här kan ett hönät vara en bra investering för att hästen ska inta grovfodret långsammare och öka tuggtiden.

Sammanfattningsvis är kolik ett allvarligt hälsoproblem som kan ha en rad olika orsaker. Det är viktigt att vara medveten om de olika symptomen på kolik hos hästar och att omedelbart kontakta en veterinär om du misstänker att din häst lider av kolik. Genom att ge din häst en hälsosam kost, tillgång till färskt vatten, motion och att genomföra regelbundna hälsokontroller.


Slutsåld, längre leveranstid
Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Carr & Day & Martin Cornucrescin Hoof Oil - Equestrian Club Sweden - Hovvård
Carr & Day & Martin Cornucrescin Hoof Oil - Equestrian Club Sweden - Hovvård
Carr & Day & Martin Cornucrescin Hoof Oil
295 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr