Mugg - Förebygga och behandla

Mugg

Mugg är en hudinfektion som drabbar hästens karled och som i värsta fall kan leda till rasp. Muggen utvecklas från lindrigt skorv till tjocka kakor av skorpor som vätskar sig, vilket kan orsaka att även lymfkärlen blir inflammerade och hästen får lymfangit. Vita ben är extra utsatta eftersom den vita huden är skörare och har inte samma naturliga skydd som pigmentet ger. För att minska risken för mugg är det viktigt att undvika smuts och lera, men det finns också andra orsaker till mugg och rasp, såsom brist på mineraler och vitaminer. Det finns också flera skydd på marknaden för att minska risken för att lera och fukt ska krypa in i hästens ben.

För att behandla mugg är det bäst att börja med mild rengöring och använda en mjukgörande salva. Om angreppet har blivit värre och hästen har fått tjocka skorpor, bör dessa lösas upp och försiktigt avlägsnas i samband med rengöring. Om muggen är riktigt tuff kan en receptbelagd medicin vara nödvändig. Ibland kan det även vara aktuellt att "stänga in" muggen/raspen ordentligt i några dagar upp till ca en vecka. Det är dock viktigt att tänka på att överdriven rengöring av huden kan också vara skadligt då det naturliga skydd som huden har i sig själv kan bli skadat.

Att förebygga mugg och rasp

Om din häst har råkat ut för sjukdomen förut, så kan den lätt komma tillbaka. Men du kan göra mycket för att undvika det!

För att förebygga mugg och rasp bör man klippa eller raka det utsatta området och tvätta området noggrant med antiseptisk tvål eller shampo, varje dag samt torka rent.

Man kan använda barriärkräm för att skydda benen och stärka huden med fodertillskott i förebyggande syfte. Det är också viktigt att kontrollera hästens ben dagligen och behandla eventuell mugg tidigt. Det är också bra att se till att hästen står på ett torrt underlag när den är inne.

 

För att bekämpa mugg och hindra att det uppstår, kan man vidta följande åtgärder:

  1. Tvätta området noggrant med antiseptisk tvål eller antiseptiskt shampo. Det är viktigt att tvätta området ordentligt för att mjuka upp krustorna och göra dem lätta att ta bort. Använd en ren borste eller svamp för att göra rent området.
  2. Pilla bort de krustor som sitter löst och tvätta sedan området igen där de har suttit.
  3. Gnugga och torka rent området efter rengöring.
  4. Smörj området med en antiseptisk sårsalva.
  5. Se till att hästen får möjlighet att vistas på en torr plats (box) ett par timmar varje dag.
  6. Upprepa behandlingen dagligen tills muggen är helt borta och några dagar efter det.
  7. Förebygg mugg genom att använda barriärkräm och rengöra hästens ben dagligen. Man kan också stärka huden med fodertillskott.
  8. Låt hästen stå på torrt underlag när den är inne.

Om muggen inte behandlas kan den leda till att benet svullnar upp och blir varmt, och hästen kan bli halt. I värsta fall kan hästen få feber, vilket är ett allvarligt tillstånd som kallas lymfangit. Liknande symptom kan också bero på fotskabb, som orsakas av kvalster. Om man misstänker att hästen har fotskabb, bör man behandla det så snart som möjligt.

För att behandla mugg och rasp bör man klippa eller raka det utsatta området och tvätta området noggrant med antiseptisk tvål eller shampo, varje dag. Det är viktigt att pilla bort krustorna för att behandla infektionen och göra rent området. Efter att området har torkat ordentligt, bör man smörja med en antiseptisk sårsalva. Det är viktigt att upprepa behandlingen dagligen och fortsätta några dagar efter att symptomen har försvunnit.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr