Pälsfällning – Så hjälper vi hästen på bästa sätt

Pälsfällning hos hästar är en naturlig process som inträffar årligen, men det kan vara en utmaning för hästägare att hantera. Under denna period släpper hästens kropp av sin vinterpäls för att ersätta det med en ny, tunnare päls inför de varmare månaderna.

Hästens pälsfällning kan variera beroende på ras, ålder och hälsa. Vissa hästar kan genomgå en långsam och gradvis pälsfällning, medan andra kan fälla stora mängder hår på kort tid.

Under vintermånaderna kan vissa hästar lätt tappa hull och muskulatur på grund av pälssättning. Detta beror på att hästarna under denna period är i full gång med att producera ny päls, vilket visat sig vara en krävande process som kräver mer protein än vad de vanligtvis behöver. Päls består till 90% av protein, vilket innebär att hästarna behöver mer foder för att bygga 1 kg päls jämfört med 1 kg muskler. På grund av detta kan man behöva korrigera hästens foderstat för att undvika att den tappar hull och/eller muskulatur.

Det är fortfarande oklart exakt hur hästens näringsbehov förändras under pälssättning, men forskning visar att processen kräver mer energi och framför allt mer protein. Pälssättning prioriteras framför muskeluppbyggnad, fettansättning och tillväxt, vilket kan leda till att hästarna tappar muskler och hull under denna period.

Ofta märks pälsfällning mer på unghästar eller hästar som inte arbetas än hästar i hård träning. Detta beror på att hästar i hård träning får mer foder och kan omfördela hur energin används, vilket kan göra dem lite slöare under en period och spara energi. För hästar som är känsliga och lätt faller ur eller blir slöa kan det dock vara viktigt att se över foderstaten i god tid.

För att stödja hästens hälsa under pälsfällningsperioden, bör hästägare se till att hästen får tillräckligt med näring, vatten och motion. En hälsosam kost, tillskott och regelbunden motion kan hjälpa hästen att genomgå pälsfällning på ett mer bekvämt och hälsosamt sätt.

För att undvika att hästarna tappar hull och muskulatur under pälssättning bör man korrigera foderstaten i god tid. I första hand bör man alltid öka mängden grovfoder och om nödvändigt komplettera med tillskott i form av protein och B-vitamin. Det är viktigt att anpassa foderstaten till hästens individuella behov för att undvika problem under pälssättningen.

För att hjälpa hästen genom pälsfällningsperioden, är det viktigt att ta vissa åtgärder. Att borsta hästen regelbundet är en viktig åtgärd för att ta bort löst hår och döda hudceller, vilket kan minska risken för hudirritation och klåda. Dessutom kan en väl utförd borstning ge en bättre blodcirkulation och glansigare päls. Tips är att använda en gummiskrapa som på ett skonsamt och effektivt sätt avlägsnar överflödig päls på hästen.

 Här är några tips som kan hjälpa till att stödja hästen under denna tid:

  1. Daglig pälsvård genom att borsta eller ryckta hästen.
  2. Proteinrikt foder: Ett proteinrikt foder kan hjälpa till att stödja hästens muskelmassa och hudhälsa under pälsfällningen. En högkvalitativ höbal och balanserat foder kan tillföra tillräckligt med protein.
  3. Tillskott i form av B-vitamin
  4. Omega-3 fettsyror: Omega-3 fettsyror kan hjälpa till att stödja hästens hudhälsa och minska inflammation. Tillskott av linfrön eller chiafrön kan ge tillräckligt med omega-3.
  5. Vitaminer och mineraler: Ett multivitamintillskott kan säkerställa att hästen får tillräckligt med vitaminer och mineraler under pälsfällningen. Vitamin E och selen är speciellt viktiga för att stödja hästens immunförsvar och muskelhälsa.
  6. Om vädret tillåter - Schamponera hästen och massera hela kroppen med en gummiskrapa innan avsköljning.
  7. Hydrering: Att säkerställa att hästen får tillräckligt med vatten är viktigt för att stödja hästens hälsa under pälsfällningsperioden. Att ge hästen våtfoder eller att blötlägga höet kan också hjälpa till att öka vätskeintaget.

Det är viktigt att notera att varje häst är unik och kan ha olika behov under pälsfällningen. Det är alltid bäst att rådfråga med en veterinär eller hästnäringsexpert för att säkerställa att hästen får tillräckligt med näring och tillskott för att stödja en hälsosam och bekväm pälsfällning.


Fiebing Hovolja - Equestrian Club Sweden - Fiebing
Fiebing Hovolja
349 kr
Elitbrodd 3/8 50-pack
750 kr
Slutsåld, längre leveranstid
Renstapp
59 kr
Ekol Hov-tjära - Equestrian Club Sweden - Ekol
Ekol Hovtjära
155 kr
Pensel med Kopp - Equestrian Club Sweden - Hansbo Sport
Pensel med Kopp
29 kr